Opas kahvakuulan hankintaan

28 elokuuta Kirjoittaja merjansportti, 28. August 2015

Lähtökohta on se, että millä tahansa (pyöreällä) kuulalla pääsee alkuun. Mun tunneilla on lisäksi aina mun omat kuulat mukana, joten niitä saa myös koittaa. Mulla on kuulia kymmenkunta painoiltaan 6-30 kg. Toki kannattaa oma kuula hankkia, jotta treeneissä saa varmuudella nostaa juuri itselle sopivalla painolla ja toki 30 hengen ryhmässä mun kuulat ei riitä kaikille :) Kuulia myös vaihdellaan treeneissä, joten jokainen pääsee kokeilemaan mikä se itselle sopiva paino on.


Itse käytän pelkästään ns. kisamallin kuulia. Niissä kuula on aina fyysisesti saman kokoinen, riippumatta kuulan painosta. Pallo-osa on verrattain iso ja kahvaan mahtuu isompikin käsi. Myös kahvan paksuus on kaikissa kuulissa sama. Nämä seikat parantavat tekniikan oppimista. Sama tekniikka siis säilyy vaikka taitojen edetessä pääseekin siirtymään isompaan painoon. Lisäksi kisakuula on suunniteltu juuri perusliikkeille (työntö, tempaus, rinnalleveto) mahdollisimman ergonomiseksi. Pieni pallo usein hakkaa ranteisiin mustelmia.


Kuulan materiaaliksi suosittelen metallia. Kahvan kannattaa olla maaliton. Muovisissa kuulissa kahvassa on usein sauma, joka ei tunnu hyvältä kun kuulan tulee liikkua kämmenessä. Lisäksi muovinen tai maalattu kahva muuttuu usein aika liukkaaksi kun käsi hikoaa.

Minkä painoinen kuula sitten kannattaa valita? Seuraava taulukko on lainattu kirjasta Kahvakuula, tavoitteellisen treenaajan opas (Kilpeläinen, Seppänen, Kotiranta, Kaikkonen, 2015) ja toimii hyvin suuntaa antavana.


4 kg

+ 55-vuotias nainen, joka aloittaa kahvakuulaharjoittelun


6-8 kg

Naisten ensimmäinen kuula

+65-vuotiaan miehen ensimmäinen kuula


10-12 kg

Naisten toinen kuula

Miesten ensimmäinen kuula


16 kg

Hyväkuntoisen miehen kuula

Naisille harjoittelun edetessä


20 kg -->

Harjoittelun edetessä, tavoitteesta riippuen.


Kisakuulan hankintapaikkoja on tullut viime aikoina kivasti lisää. Kun lähdet kuulaa hankkimaan kerro myyjälle, että haluat Original Russian kisakuulan. Nettikauppoja joista kisakuulia löytyy ovat esimerkiksi (osalla myös kivijalkamyymälöitä):


Spartan


Compactfit


Gorilla Sports


Varustenet


Itse olen ostanut suurimman osan kuulistani Itäkeskuksen vieressä olevalta Puhoksen ostoskeskuksen Intersportista, kun olin siellä päin töissä. Kannattaa kyllä kysyä omasta urheiluliikkeestä, jos heillä ei ole varastossa niin ehkä voisivat tilata?


Mitä muita välineitä tarvitaan?

Pelkällä kuulalla pääsee jo pitkälle. Sen lisäksi suosittelen omien rannesuojien hankintaa. Sellaiset tennissuojia pidemmät (esim. sählyyn tarkoitetut) on hyvät. Kahvakuulaurheilua varten on ihan omiakin suojia, joissa on sisällä suojaavat muovipalat, mutta ihan tavallisillakin pärjää. Mulla on aina pussi suojia mukana treeneissä, mutta omat on tietty kivemmat (välillä mun rannarit on aika hikisiä).


Mikäli innostuu tavoitteellisempaan harjoitteluun myös painonnostokengät on hyvät. Itse usein treenaan paljan jaloin. Kenkien olisi hyvä olla ohutpohjaiset (jotkut käyttää tennareita), vähän tietysti makuasia, mutta paksu ja pehmeäpohjaiset lenkkarit ei ehkä toimi niin hyvin tässä lajissa.‹ Arkisto
Kommentit: 2
Anitta, 8. lokakuuta 2017

Minkä kokoinen kahvakuula naisten? Minulla on 8kg, 10kg kahvakuulat.

Miska, 29. marraskuuta 2017

Minkä kokoinen kuula olisi hyvä 12v kovaa treenaavalle ja hyväkuntoiselle pojalle?

Lisää kommentti
Email again:
Nimi:Sähköposti
Kommentti: